‘Eindhovenaren in nood moeten veel te lang op hulp wachten’

Mensen in nood moeten om allerlei redenen te lang wachten op hulp vanuit de gemeente. Dirk Sloots, oprichter van de nieuwe partij Pro Eindhoven, denkt mee over een oplossing. Hij stuurde onderstaand opiniestuk in.

 

Dirk Sloots 07-12-24, Bron: ED

‘Eindhovenaren in nood moeten veel te lang op hulp wachten’ | Opinie | ed.nl

 

In een samenleving waarin steeds meer mensen worstelen met armoede, heeft de gemeente een essentiële verantwoordelijkheid: hulp bieden op een manier die toegankelijk, effectief en mensgericht is. Helaas ervaren veel burgers de gemeentelijke hulpverlening als traag, ingewikkeld en onpersoonlijk. Pro Eindhoven stelt daarom voor om de aanpak radicaal te vernieuwen en bureaucratie om te buigen naar bruikbare, menselijke oplossingen. Het doel? Minder obstakels en meer oplossingen voor wie dat het hardst nodig heeft.

 

Het huidige systeem zit vol ingewikkelde procedures, formulieren en lange wachttijden. Voor mensen in nood werkt dat niet. Een eerste stap is het in kaart brengen van knelpunten binnen de bestaande processen. Waar zitten de vertragingen? Door digitalisering en automatisering te benutten, kan een gebruiksvriendelijk portaal worden opgezet waarin subsidies eenvoudig en snel kunnen worden aangevraagd. Dit betekent niet alleen sneller hulp voor de burger, maar ook minder werkdruk voor ambtenaren.

 

Centraal hulploket

Wanneer iemand in acute financiële nood verkeert, telt elke dag. Daarom zou ik willen pleiten voor een systeem van voorlopige goedkeuringen, zodat mensen direct geholpen kunnen worden, zelfs met minimale gegevens. Een gedetailleerde controle kan later plaatsvinden. Daarnaast moet er een one-stop-shop komen – een centraal loket waar burgers terechtkunnen voor alle hulpvragen. Dit kan fysiek, maar ook digitaal. Zo hoeven mensen niet langer van het kastje naar de muur te worden gestuurd, maar krijgen ze direct de juiste ondersteuning.

 

Te vaak wordt de burger gereduceerd tot een dossiernummer. Dat moet anders. Gemeentelijke medewerkers verdienen training in empathisch klantcontact, zodat ze niet alleen luisteren, maar ook effectief en snel kunnen handelen. Daarnaast kunnen burgerpanels bijdragen aan het verbeteren van dienstverlening door feedback te geven over wat werkt en wat niet. Heldere communicatie is daarbij onmisbaar: weg met juridisch jargon en complexe formulieren.

 

´´Da­ta-analyse kan een krachtig hulpmiddel zijn: waarom wachten op een aanvraag als gegevens al laten zien dat iemand hulp nodig heeft?´´

 

Veel problemen blijven onzichtbaar tot het te laat is. Daarom is het belangrijk om samen te werken met scholen, huisartsen en andere maatschappelijke partners om armoede vroegtijdig te signaleren.

 

´´Data-analyse kan hierbij een krachtig hulpmiddel zijn: waarom wachten op een aanvraag als gegevens al laten zien dat iemand hulp nodig heeft?´´

 

Evalueren is nodig

Om te zorgen dat verbeteringen ook blijvend effect hebben, is monitoring essentieel. Regelmatige evaluaties zorgen ervoor dat processen bij de tijd blijven en steeds beter worden afgestemd op de behoeften van burgers. Een klantgerichte aanpak is niet alleen efficiënter; het is eerlijker. Door de focus te leggen op snelheid, eenvoud en menselijkheid, kan Eindhoven een stad worden waar iedereen kan rekenen op een sociaal vangnet dat werkt. Het is tijd om de drempels weg te nemen en mensen daadwerkelijk vooruit te helpen.

Dirk Sloots woont in Eindhoven, is oprichter van politieke partij Pro Eindhoven en wil over twee jaar meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen.

 

Terug naar in het nieuws

0
Feed

Schrijf een reactie